Juleminner = barneminner!

Reklame | Ikke sponset

Vi er godt ut i desember. Det er andre søndag i advent, og jula nærmer seg med storm-skritt. I denne hektiske tiden så vil jeg komme med et råd til alle der ute! Alle som løper bena av seg for å handle julegaver, og julepynt… Stress ned!!!
Jula handler ikke om å ha mest julelys på huset. Det handler ikke om å ha det peneste treet, eller å være førstemann i gata til å sette det opp. Det handler ikke om å kjøpe de dyreste gavene til alle, eller å holde de flotteste juleselskaper… Jula er barnas høytid, hvor gode minner og tradisjoner skal skapes. Selv så har jeg flotte juleminner fra da jeg var barn. Minner som jeg fortsatt husker veldig godt!

Førjulstiden hos oss inneholdt så mangt, så mange koselige ting, da jeg var barn. Og ikke minst tradisjoner som vi fortsatt følger i vår familie…
Da jeg var barn så var det helt normalt å feire Lucia. Siden jeg også sang i kor på den tiden, så ble det gjerne feiret flere ganger. Ikke bare i barnehage og skole, men rundt på gamlehjem og sykehjem for å glede de eldre… På skolen hadde vi juleavslutning i kirka, og siste dagen på skolen fikk vi lov å ha med godteri på skolen. Da var det ikke skolearbeid som sto på plakaten, men sosialt samvær. Dette var stor stas!
Hjemme bakte vi pepperkaker, og lagde pepperkakehus. Julepynten var hjemmelagd hvert år, og vi kledde oss ut og gikk julebukk i nabolaget. I adventskalenderen låg et lite viskelær, eller en liten sjokolade. Det kostet ikke mye, men var like spennende hver morgen. Juletreet flyttet aldri inn før lille juleaften, og ble (og blir fortsatt) trofast tro kastet ut igjen 28. dag jul. Vi går på midnatts-konsert i kirka lille juleaften, og juleaften tenner vi lys på kirkegården. Og hører på at kirkeklokkene ringer jula inn…
Jula handler ikke om å bruke mest mulig penger, men om å være sammen. Bry seg om hverandre og tilbringe tid sammen. Dette er noe vi har alt for lite tid til i hverdagen ellers, og derfor skal jula være et pust i bakken! Jul blir det uansett om det er pyntet i hus og hjem, eller ikke!
Besøk en slektning du ikke har sett på lenge. Eller gå på kaffebesøk til en nabo du vet er mye alene. Bruk tid på barna, IKKE penger! Jeg sier ikke at du ikke skal kjøpe julegave til barna. Men i stedet for å kjøpe den dyreste, ta litt av de pengene og finn på noe gøy! Noe som skaper gode juleminner… Minner barna vil ha med seg resten av livet!
Hvis du klikker på bildet øverst i innlegget så får du se en reklamefilm som Clas Ohlson har i år. Nå er det å skyte seg litt i leggen med å henvise til en reklamefilm, når jeg oppfordrer til mindre pengebruk… Men de har nå tross alt mye fint til en rimelig penge, og budskapet i denne reklamen er det viktigste!!!
Gi litt til de som ikke har så mye, slik at de kan feire jul med litt verdighet. Eller få seg et varmt julemåltid. Selv så støtter jeg alltid Frelsesarmeen hver jul. Det har også blitt en førjul-tradisjon. Frelsesarmeen er å se på gatehjørner, kjøpesenter og i butikker med sine julegryter. Og tradisjon tro så får de alltid en hundrelapp eller to av meg hver desember. Det trenger jo ikke være mye, alle monner drar, og dette betaler gjerne et julemåltid for et par stykker. Det handler om neste-kjærlighet! Man kan også vippse valgfritt beløp til Frelsesarmeen på 78241, hvis man ikke har vært innom julegryta i år.
Under her kan du se musikkvideoen til Frelsesarmeens julelåt 2018, som er lagd av to fantastiske musikere fra Toten; Knut Anders Sørum og Lewi Bergrud.
En annen fin sak å støtte nå i jula er Superselma. Blogger’ne DocOgDask har dette som sin hjertesak, og arrangerer hver sommer en hagefest hvor overskuddet går uavkortet til Superselma. De omtaler denne organisasjonen ved jevne mellomrom, du kan lese dagens innlegg HER. Takket være deres omtale av saken, så blir dette min julegave i år til et barn jeg ikke kjenner.
Superselma er en frivillig organisasjon til støtte for kreftrammede barn, og barn av kreftrammede. Det er ikke alle barn som kan feire jul på lik linje med andre barn på grunn av sykdom. Her kommer Superselma på banen. De gir julegaver og skaper julestemning for barna som er isolerte på sykehus i høytiden. Du kan vippse en valgfri sum til Superselma på 77762, og være med å gi et barn en litt bedre jul.
Hvis du vil lese mer om Superselma, kan du gjøre det HER.
Så med det vil jeg ønske alle der ute en fredfull førjulstid, og bruk tiden til hverandre og barna! Ikke stress, bruk heller tiden på å skape minner og tradisjoner…

Følg meg gjerne på:

BLOGLOVIN’

FACEBOOK

INSTAGRAM

10 kommentarer
  1. Hadde folk enda tenkt sånn som du minner oss på her, så hadde jula sett helt annerledes ut for mange. Ikke bare det, foreldrene hadde ikke handlet seg så blakke at de ikke har penger til regningene i januar. Clas’ern er en av mange favorittbutikker, hvor man kan få tak i mange flott ting til en billigere penge.
   Bare for å ha sagt det, til freddan skal Bestis, kusinen og jeg på julekonsert med Knut Anders, Lewi og henne jeg ikke husker på navnet på akkurat nå. Så dem i fjor også, for en fantastisk julekonsert det var. Blir sikkert like flott denne gangen.

  2. Anonym: Ikke sant? Jula har utviklet seg til noe jeg ikke kjenner igjen fra min barndom. Trist! Men blir godt å komme hjem til litt skikkelige tradisjoner i jula da…

   Knut Anders og Lewi kjenner jeg godt til. De er fra samme sted som meg, og bare et par år eldre. Kjempeflinke musikere! Har desverre ikke hatt muligheten til å se julekonserten deres enda, men tipper det er flott! De har forresten konsert sammen med Elvira Nikolaisen. 😉

  3. Så viktig innlegg<3 å bli rikere i hjerte sitt som jeg kaller det er så utrolig viktig for meg å bringe videre til min sønn<3
   Ønsker deg en finfin dag herfra gamleblokka, ting tar tid, jaja….

   1. Ble plutselig flyttet nå, jeg. Og prøver å finne ut av ting… Ønsker deg en riktig god dag! Og ønsker deg velkommen etter! Jeg har lagt deg inn på bloglovin’, så hvis alt fungerer som normalt etterhvert skal jeg kunne få opp når du poster! 😉

  4. Jeg syntes du tar frem mange viktige punkter altså. Jeg har jo måtte lage mine egne minner, fordi mine barndomsminner rundt jul er ikke mye da vi ikke feiret jul men om voksen, altså fra 2009 har jeg laget egne minner sammen med mannen min.

   Nei vi mennesker streber etter det perfekte som ingen av oss egentlig oppnår

   1. Det er så sant Chanett. Og hva er da vitsen med å ødelegge både helse og økonomi i forsøket… Det er aldri for sent å lage seg juleminner! Jeg lager meg fortsatt både minner og tradisjoner i fleng, selv om jeg har mange fra barndommen og. Ønsker deg og mannen din en riktig god førjulstid, og en strålende tirsdag! 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg